eXTReMe Tracker

veebruar 23, 2020

Urmas Viilma käis krõbekana ostmas

Postimehes ilmus uudis, kuidas luterlasest kirikupea KFCs kana ostmas käis. Lõpuks sai talle sellest nii piinav kogemus, et pidi kirjapulga haarama ning kommentaari kirjutama. Ikka sellest, kuidas KFC omanikud Eestimaad, eestlasi ja eesti keelt ei austa. Martin Luther ilmutas end vist isiklikult talle. Viimane tegeles ju ka oma emakeele väljamõtlemisega.
Mind häiris aga Urmas Viilma eesti keele kasutamise näide Maximas. Tõesti või? Veel mõned aastad tagasi ei olnud Maximas võimalik üldse eesti keelt kuulda, ainult vennasrahva keelt oli kuulda. Olukord on küll paranenud, ent rahuldavast siiski väga kaugel. See keel näikse aga "peapiiskoppi" (Miks peab luteri kirikus üldse piiskop olema?!) mitte häirivat. Jõudis hoolimata vanusest vist ikka nõukogude inimeseks saada.
Minu meelest on hoopis hirmutavam selle keele vaikne taaspealetung. Kaubanduskeskuses üürgavad sellekeelsed helireklaamid. Kord nädalas saan kliendilt puhtas selles keeles meili, millele jonnakalt saksa keeles vastan. 
Kuulsin, et reedel toimus Lennusaadamas Tallinna linnapea vastuvõtt. Seal olla Länik ka selles keeles laulnud. 80% kuulajaskonnast olid olnud selle keele kõnelejad. What?!
Aga tulles nüüd Viilma mure juurde tagasi, on mul tõsiselt kahju, et ta keeleinspektoriks ei hakanud. Ning kui välismaises toiduketis osteldes, vähese parkimisaja (loe: aeglase KFC teeninduse tõttu) ning kehva ilma pärast saab inimene trauma, siis oleks mõistlikum äkki mõnda gruusia grillimajja minna. Eglele see muidugi kasuks ei tule...
Huvitav. Nii Ülemiste keskuse kui Kristiine kaubanduskeskuse parklas saab kauem kui 45 minutit tasuta parkida. Aga ju siis mõni samm ameerika kultuurini oli amerikaniseerunud eluviisidega (auto tuleb võimalikult ukse ette parkida, sest kõndida ei jaksa) luteri peapiiskopile liig.
Kas Postimehel ei ole millestki asjalikumast enam kirjutada?

Kommentaare ei ole: