eXTReMe Tracker

august 02, 2019

Ajupestud

"Enesekasvatuses taotletu, nagu kõik väärtuslik kasvatuses, juurdub ja kinnistub aktiivses tegutsemises, igapäevases, süsteemipärases harjutamises. Tõdegem, kuidas kõik elus edasijõudnud ja silmapaistvad isiksused taunivad paljast sõnadetegemist ning nõuavad endalt raudselt tegusid, aja ratsionaalset kasutamist. Kavatsetu teokstegemine nõuab tugevat tahtejõudu. Suuresti seisneb tugevus selles, et suudetakse siiralt tunnistada oma puudusi. Kui oma nõrkused on välja selgitatud, siis - võitlusesse nende vastu. Kui on püstitaud eesmärk, siis - rühkida kindlalt selle poole.
Aja ja jõu kokkuhoidmise mõttes on siinjuures mõistlik meelde tuletada vanade hindude tarkust: "Miks sa vaatad teiste juures, mida nad teevad ja mida ei tee? Jälgi parem ennast, mida sina teed või ei tee."
V. I. Lenin rääkis: sooritanud teo, paneme aluse harjumusele; kujundanud teadlikult või ebateadlikult harjumuse, saame iseloomu; aga nagu teada, määrab iseloom meie elutee, ehk nagu kombeks on öelda - meie saatuse."
(S. Masso "Koduraamat", 1982, lk. 29)
Huvitav, kui palju aega  kulus teenekal Eesti tipphoidistajal ja köögi kujundajal sellise jama kokku kirjutamiseks? Ning kas tõesti poleks isegi retseptiraamatutes (näide on küll nõuanderaamatust) saanud punapropagandata läbi?  Igatahes väga lõbus lugemine, ükskõik, kust raamatut lahti ei lööks. Polegi vaja hea tuju saamiseks pirne süüa...

Kommentaare ei ole: