eXTReMe Tracker

jaanuar 01, 2020

Jõulud ja uus aasta on üle tähtsustatud

Jõulud on ammu minetanud oma algse tähenduse ning muutunud tarbimispühaks. Kui nüüd järele mõelda, siis on ju tobe, et igasuguse põhjuseta tehakse üksteisele kingitusi. Jeesuslaps võiks ju olla põhjus. Aga miks ei võiks näiteks Tammsaare sünniaastapäeval eestlased üksteisele kingitusi teha? Miks peaks Euroopa kõige usuleigem rahvus Jeesuse sünnipäeva puhul kingitusi tegema?
Või tähistab maarahvas hoopis pööripäeva? Vanasti toodi sel puhul ohvreid. Nüüdisajal on kingitused siis ohvriannid. Ja üleüldse – pööripäev on mõned päevad varem.
Ja uue aasta tähistamine kõige selle juurde kuuluvaga! Aeg on aeg. Keegi mõtles mingi süsteemi välja ja nüüd on sellest saanud oluline verstapostide arvutamise meetod. Kui küsid kellegi käest, millal on inimene veel noor ja millal saab vanaks, ei ole kalendriaastatest mingit tolku.
Igatahes käituvad inimesed detsembri lõpus imelikult. Võetakse vana aastat kokku ja antakse uueks lubadusi. Ennustatakse. Süüakse. Juuakse. Paugutatakse. Kõik meediakanalid jorrutavad kaks nädalat nelja numbri ümber. Ja siis kaks järgnevat nädalat teistmoodi nelja numbri ümber. Aga keda huvitab tõeliselt kellegi möödunud aasta? Võib-olla mõne lähedase oma veel, aga võõraste oma jätab täiesti külmaks.
Aga miks? Tahaks küsida nagu reklaamis.
Sellegipoolest: Head uut aastat!

Kommentaare ei ole: