eXTReMe Tracker

veebruar 04, 2005

LOGOPEEDILISI MÄNGE JA ETÜÜDE: "KARUD"

EESMÄRK: Arendada ilmekust. Õpetada eristama ja kasutama mitmesugust hääle kõrgust ja intonatsiooni. Õ-hääliku hääldamise harjutamine. Karudele iseloomulike kohmakate liigutuste matkimine.
VAHENDID: karude peakatted. Suur nukumööbel.
Mängivad 3 last (5 - 6-aastased lapsed). Sobib esitada peol.
KÄIK. Metsamajakeses elavad kolm karu. Isakaru, emakaru ja pisike karupoeg. Hommikul vara läheb isakaru korviga seeni korjama. Jätab emaga hüvasti: "Mõmm!" (jämeda häälega) ja läheb taarudes, jämeda häälega lauldes: "Mõmm-mõmm!"
Ema koristab tuba ja laulab keskmise häälega: "Mõmm-mõmm." Vaatab kella, ringutab ja hüüatab imestusega: "Mõmm!" Ruttab poega äratama, hellitavalt: "Mõmm-mõmm!" Poeg on unine, vehib käppadega, karjub peenikese häälega (jonnides): "Mõmm-mõmm!" Ema riidleb pojaga, kuid poeg jonnib ikka. Peagi tuleb isa koju ja küsib emalt: "Mõmm-mõmm?" ("Kas kõik on korras?") Ema kurdab (haledalt), et poeg ei viitsi tõusta: "Mõmm-mõmm!" Isa riidleb pojaga (jämeda häälega): "Mõmm-mõmm!" Poeg palub vabandust, vaikselt, haledalt, peenikese häälega: "Mõmm-mõmm!" Isa ja ema teevad pojale pai ja lähevad kõik koos jalutama.

Huvitav, kas keegi tänapäeval ka selliseid õppemeetodeid kasutab? Näiteks Saaremaal.

Kommentaare ei ole: